020automatisering: software ontwikkeling in de ms-office omgeving.
Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam
januari 2007: Database parallel beschikbaar maken in CITRIX omgeving
Via beveligde verbindingen kunnen de gebruikers via het internet
inloggen op het ziekenhuis netwerk. Dit is een citrix omgeving.
Normaliter wordt in de windows het normale front-end lokaal gestart.
Dit gebeurt via een tussenschakel database (info.MDB) die eventueel
nieuwe versies van de server ophaalt. Dit mechanisme is
uitgebreid voor een C:\ onafhankelijke omgeving. Er is een
citrix-info.mdb gemaakt die het front-end van de server haalt en het
front-end ' 'on the fly' aanpast. In code wordt het admin-account
uit de system.mdw gebruikt, de hyperlinksbasis ingesteld (voor alle
foto's en word documenten op de server) en alle tabellen naar het
juiste pad gekoppeld. Tevens zijn alle achtergrond figuren dynamisch
omgeving afhankelijk gekoppeld.
Er is weer sucsesvol diep in de ms-access
gereedschapkist gegraven
december 2004 : Patiënten foto-administratie via IrfanView vanuit MS-Access.
In het jaar 2004 is door de database eigenaar in het ziekenhuis gepoogd diverse patientenfoto's (portretfoto's, rontgenfoto's, labfoto's ) in de database op te nemen. Er was een procedure ontwikkeld om foto's als een OLE-type in de database op te slaan.
Naast het feit dat de procedure erg bewerkelijk was groeide de database explosief. Er werd zelfs een aparte foto-MDB gemaakt, maar deze was ook al snel groter dan 100 Mb. Er tikte een tijdbom onder de patientenadministratie. Eind oktober werd mijn hulp ingeroepen. Mijn ervaring met foto's binnen ms-access was niet te groot en aanvankelijk heb ik nog geprobeerd de foto's als BLOB op te slaan. Standaard heeft ms-access echter niet de grafische filters in huis om deze plaatjes snel foutloos weer te geven. Al snel werd besloten om de plaatjes als file op te slaan en om binnen ms-access een uitgebreide foto-administratie tabel op te nemen. Het gratis programma IrvanView bleek heel goed inzetbaar om op de achtergrond alle foto's te 'resizen' en 'resampelen'. Via een aantal commandline-parameters wordt van iedere foto een kleine 'thumbnail' gemaakt. Deze thumbnail worden in een aparte directory op de server bewaard. Opent een gebruiker de database dan krijgt deze de 'nieuwe' thumbnails direct naar een lokale 'cache' directory gekopieerd. Hierdoor kan iedere gebuiker snel door de foto's bladeren.Voor de foto-beheerder is er een aparte 'inbox' gemaakt. Via een verkenner functie worden alle memory-stick foto's opgehaald, administratief en medisch getypeerd en als verwijzing in de foto-administratie opgenomen.
januari 2004: Performance verbetering veel gebruikte schermen.
Nu alle clients W98, W2K (NL en ENG) aangesloten zijn op het front-end versie distributie mechanismen is het tijd om de database inhoudelijk te verbeteren:
Twee veel gebruikte medische schermen (detailgegevens diagnoses en therapien) namen elk ca 2 minuten tijd voordat ze op het scherm getoond werden. Een spectaculaire performance verbetering is ontstaan door deze ingewikkelde schermen met elk ca 15 keuzelijsten, ieder gebaseerd op complexe queries, via tijdelijke tussentabellen, niet meer via de server, maar direct vanuit het front-end te vullen. De schermen openen zich nu na enkele secondes! Ook is het openingsscherm qua lay-out sterk vereenvoudigd en kunnen patienten veel sneller gevonden en eenduidiger geïdentificeerd worden.december 2003: Meerdere ms-access versie tijdens onwikkeling onderhouden.
Uitbreiding van het in 2002 gemaakte 'front-end distributie mechanisime' naar een situatie waarin meerdere ms-access versies gebruikt worden. Tot op heden heeft de database oncologie gedraaid op windows 98 machines met ms-acces97. Binnenkort komen daar een aantal medische werkstations met windows 2000 (ms-access 2000) bij. De periode dat beide omgevingen gebruikt zullen worden kan onbepaalde tijd aanhouden. Daarom en vanuit beveiligingsoverwegingen is besloten in de 97-versie te blijven ontwikkelen en per nieuwe versie te converteren naar een ms-access 2000 versie. Het vorig gemaakte distributie mechanisme is dan ook uitgebreid met snelkoppelingen naar infoMDBs voor zowel windows 98 nederlands als windows 2000 nederlands en engels.
december 2002: distributie mechanisme (nieuw) front-end naar gebruikers.
Eind december 2002 migreerde de ICT afdeling van het ziekenhuis naar een NOVELL omgeving. Vanwege een clusterindeling ontstond er een acuut probleem met een zelfontworpen en 'gehoste' database bij de afdeling oncologie: 10 van de circa 30 gebruikers konden niet meer bij de database. Ook omdat er al een tijdje beperkingen waren met de distributie van nieuwe front-end versies is mijn hulp ingeschakeld.
Er is een losse 'info.mdb' gemaakt waar alle serverpaden dynamisch in zijn opgenomen. Tevens houdt deze MDB het versiebeheer bij, kopieert snelkoppelingen met opstart parameters zodat de database ontwikkelaar van het ziekenhuis zich geen zorgen hoeft te maken de implementatie van zijn nieuwe versies.